Beginnen met mediteren: 5 TIPS (MET VIDEO)

Te goed om waar te zijn

De meeste mensen met wie ik spreek zijn zich bewust van de vele voordelen van meditatie. Minder stress, betere focus, geheugen, beslissingen en relaties; de lijst is verbluffend. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het allemaal te goed klinkt om waar te zijn.

Omdat we zo gewend aan onze huidige manier van leven (of, juister: “van de wereld ervaren”) dat we ons niets anders meer kunnen voorstellen. Alles went, ook onze miserie. Maar het kan wel degelijk anders, en beter!

Met zoveel (nogmaals, bewezen) redenen, vraag je je misschien af: "waarom mediteert niet iedereen? Het is eenvoudig, gratis en je kunt het zowat overal doen."

Dat komt omdat redenen ons niet bewegen. Kijk maar naar mensen die tabak roken. Ik betwijfel of er één roker rondloopt die de vele nadelen van roken niet kent. Op dezelfde manier weet zowat iedereen dat regelmatig bewegen en een gezond voedingspatroon enorme voordelen met zich meebrengt. En toch …

Men zegt dat er drie mysteries zijn op deze wereld: de lucht voor een vogel, water voor een vis en de mens voor zichzelf.

Geen quick fix

Eens we ons hiervan bewust zijn, volgt de echte uitdaging. Want meditatie is geen quick fix en afgezien van de indrukwekkende beweringen van mindfulness-dokters; de veranderingen zijn niet altijd even duidelijk, ondubbelzinnig of duurzaam. Niet alleen is de afstand tussen inspanning en beloning te groot, hij verandert voortdurend. Daarbij komt nog eens dat de beloning zelf te pas en te onpas lijkt te verschijnen en verdwijnen.

Dat is moeilijk voor ons. Wij die denken in termen van investering en rendement, willen een duidelijk gedefinieerde uitkomst verbonden zien aan onze inspanningen. Dus wanneer de inspanning bestaat uit “alle inspanning staken” en de beloning in het beste geval een dubieuze affaire is te noemen, bestaat de kans dat er enige weerstand bij ons opkomt.


Het is niet moeilijk, maar ook niet gemakkelijk

Je zou er nog moedeloos van worden, mocht dat ding dat we mediteren noemen niet zo onvoorstelbaar eenvoudig zijn. Maar dat is niet altijd zichtbaar, wanneer je “meditatie” googelt. De ene zegt dat je het zus moet doen, de ander zo. Van sommige leraren moet je naar opnames luisteren, waar zij je geest “leiden” (naar waar?), terwijl andere je zeggen dat een kop thee drinken of in de tuin werken ook telt als meditatie. (“Amai, ik mediteer al jaar en dag!”)

Laat je niet van de wijs brengen door de 21e-eeuwse, online lifestyle brigade. Meditatie is geen nieuw item voor op je “zou ik moeten doen” lijst, onder fitnessen en Italiaans leren. Het is een millennia oude praktijk die in alle uithoeken van de wereld beoefend wordt door miljarden mensen. Het klinkt misschien niet hip, maar er zijn exacte voorschriften en net zoals tandenpoetsen, doe je het best niet enkel wanneer je er zin in hebt.

Het Tibetaanse woord voor meditatie is gom, wat zoveel betekent dan “vertrouwd geraken met”.


Oog in oog

Voor we kunnen loskomen van onze verhalen, moeten we ze eerst beter leren kennen. Daar is oefening voor nodig, en vooral tijd. Want het gaat regelrecht in tegen onze ingebakken gewoontes. Wanneer we gaan zitten (mediteren) nemen we externe afleidingen zo veel mogelijk weg en leggen we onze reacties volledig aan banden. Het is alsof we de wereld even pauzeren en kijken naar wat er overblijft. Men zegt dat het oog zichzelf niet kan zien, maar als we mediteren doen we precies dat. We nemen een zogenaamde meta-positie in, we observeren onszelf en kijken naar onze kijk.

Belangrijk is dat we er niets aan proberen veranderen omdat we dan reageren in plaats van kijken. Het is als beginnen prutsen aan de instellingen van de televisie wanneer de film al opstaat, dan ben je niet aandachtig voor de film. Bij de gemiddelde Hollywood prent is dat doorgaans geen groot probleem, maar jouw innerlijke wereld is net iets complexer, en oneindig veel rijker. Blijf dus bij jezelf en observeer de film die zich afspeelt in je interne cinema.

Onze verhalen leren kennen is geen makkelijke opdracht. Ze maken deel uit van de lens waardoor we de wereld zien. Het is als een zonnevlek die op ons netvlies gebrand staat. Telkens we ernaar willen kijken, springt ze weg. Het is een eindeloze oefening.

Want dit is niet iets dat we ooit zullen “oplossen”. We kunnen ons hier niet “uit denken”. Dit klinkt misschien logisch, maar talloze mensen besloten op die basis dat mediteren gewoon “niets voor hen” is.


Alles went

Kun jij je een leven voorstellen zonder tandenpoetsen? Sla jij het wel eens over wanneer je er “nu even geen zin in hebt”? Zou je liever een kies kwijtspelen, of je geest?

Vroeger poetsten mensen hun tanden niet en waren kiespijn, valse tanden en vullingen gewoon deel van “het leven”. Op dezelfde manier hoop ik dat je ooit zult terugkijken op vandaag als de periode van stress, zorgen en frustraties, voor je besloot er iets aan te beginnen doen. En blijven doen.

Wat je wacht is beter dan een leven met een gezond gebit. Wanneer je dagelijks begint te zitten verwijder je de tandplak van je geest, achtergelaten door de moeilijkheden die we allemaal tegenkomen in dit onvoorspelbare leven. Net zoals bij de gezondheid van je gebit hangt dit proces af van je voorgeschiedenis en je genetica. Als jij al 34 jaar snoep zit te eten en kampt met chronisch ontstoken tandvlees, is het misschien beter om naast het poetsen, ook in behandeling te gaan bij een specialist.

Wat je wacht is beter dan een leven met een gezond gebit. Wanneer je dagelijks begint te zitten verwijder je de tandplak van je geest, achtergelaten door de moeilijkheden die we allemaal tegenkomen in dit onvoorspelbare leven.

Een nieuwe gewoonte in je leven inbrengen is verre van gemakkelijk. Daarom geef ik je hier graag enkele tips mee. Ik hoop dat ze je verder helpen.

5 tips om te (her)beginnen met mediteren

1. Neem weerstand weg

Elimineer twijfel en keuzestress; beslis op voorhand hoe je het gaat doen, waar en wanneer. Hou je aan je keuzes gedurende een (op voorhand) bepaalde periode en evalueer dan. Keuze afsluiten, het is waarom Mark Zuckerberg elke dag hetzelfde draagt.

2. Begin

Zoek een set instructies uit die je kunt vertrouwen en begin eraan. Maak je vooral niet druk over hoe lang of hoe je het “juist” doet. Daar kun je over leren terwijl je bezig bent. Een beetje is 100% meer dan niets!

3. Pas op voor de alles of niets val!

Soms scoor je, soms mis je. Dat geldt voor jou, mij en Lionel Messi.
Een gemiste dag is een gemiste dag en dus GEEN (persoonlijk) “falen” of bewijs dat het “niet werkt (voor jou)”. Kortom, laat je voornemens niet kelderen door het idee dat je alles “perfect” moet doen, of het anders “niet goed” is. De dingen zijn maar zelden zwart of wit.

 4. Vergeet alles wat je weet (over meditatie)

Deze stap moet je regelmatig herhalen, bovendien wordt hij moeilijker naarmate je meer ervaring opdoet! Wanneer (je denkt dat) je weet wat je doet heb je een beeld van “hoe het hoort”. Dan is alles wat niet beantwoord aan dat beeld automatisch “niet goed”. Daarom is de beste ingesteldheid om mee te gaan zitten de onbevangen beginner’s mind. Dan is niet goed ook goed.
Dit betekent niet dat je alle inspanning opgeeft en zit te suffen tot je timer gaat, dan wel dat je je niet vast pint op een bepaalde uitkomst of gevoel.

“In de beginnersgeest zijn er vele mogelijkheden, in die van een expert maar enkele”
― Shunryu Suzuki, Zen Mind, Beginner's Mind


5. Creëer een gewoonte

Ik denk niet dat jij elke dag een zware innerlijke strijd moet voeren om jezelf ertoe te krijgen om je tanden te poetsen, of zelfs een kwetterende app op je telefoon nodig hebt om je eraan te herinneren. Hetzelfde kan gezegd worden voor veel van de dingen die we dagelijks doen. Wanneer iets een gewoonte wordt, kost het ons geen inspanning meer om het te doen. Ons onbewuste neemt het over en we doen het. Gewoon, omdat dat is wat we doen.
Om op dit punt te komen kan het helpen om de nieuwe gewoonte te koppelen aan een andere, reeds bestaande gewoonte. Bijvoorbeeld: “Ik mediteer voor het ontbijt” of: “wanneer de kinderen slapen”
Om een gewoonte echt te verankeren koppel je ze aan je identiteit, aan wie (je zegt dat) je bent. Iets als: “Ik ben een persoon die streeft naar een kalme focus in elke situatie, daarom mediteer ik dagelijks” Maak hier jouw eigen versies en deel ze hieronder met ons!

Wanneer iets deel uitmaakt van wie je bent, staat het buiten kijf. Dan is het deel van je leven.

Ik wens je enorm veel succes, warmte, kalmte, … in je praktijk. Meditatie is zeker niet altijd even makkelijk, laat staan eenvoudig. Daarom is het goed om op de juiste momenten beroep te kunnen doen op steun of advies. Wanneer je met vragen of bedenkingen zit, kun je mij alvast altijd contacteren. Mijn sociale links vind je in het menu bovenaan. Tot gauw,

Jeroen

Meditatie is al ingewikkeld genoeg. Wil je graag duidelijke, eenvoudige en praktische informatie? Begin nu gratis aan Start 2 Sit!

Laat hier jouw vragen of opmerkingen achter

Deel dit artikel met je vrienden!

Misschien vind je deze ook leuk?

Ervaringen met Start 2 Sit

Inzicht en eindelijk balans

Op een praktische manier leren zitten! Ik heb vaak het voornemen gehad om te starten met meditatie en haakte telkens snel af. Met Start 2 Sit hou ik het vol.Ik zat vast in de rat race, altijd bezig, nooit rust.Het gevoel steeds 10 borden in de lucht te houden. Dankzij Start 2 Sit heb ik inzicht gekregen waardoor ik me focus op de zaken die voor mij belangrijk zijn. Dit zorgt voor meer balans en geluk in mijn leven.

profile-pic
Nathalie Leys
Onderneemster

Heel laagdrempelig en no-nonsense

Ik ben zelf niet zo’n meditatie man maar voor stil zitten en kijken ben ik natuurlijk wel gewonnen. Heel laagdrempelig en no-nonsense. Goed gedaan!

Vrijheid in je leven

12 jaar ervaring

1000-en mensen geinspireerd

100% garantie

30 dagen, 0 zorgen

persoonlijke ondersteuning

Het is niet moeilijk, het is gemakkelijk ...

Ontdek hoe eenvoudig meditatie is en voel zelf hoe de talloze voordelen je leven verbeteren. 

>
Start 2 Chat
1
Heb je een vraag?
Hi,
Hoe kan ik je helpen?